Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi291
mod_vvisit_counterIeri817
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1108
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2197
mod_vvisit_counterLuna aceasta9376
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1297922

We have: 47 guests, 2 bots online
Azi: Apr 24, 2018

 

O pozitie de suflet

 

Ca intotdeauna, scriitorul Ion Marin Almajan simte "trairea" Tarii Almajului, si nu pentru prima data, ia o atitudine constructiva in dorinta de a face ceva concret pentru "mai binele" acestor meleaguri.

Scrisoare deschisă domnului Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului județean Caraș-Severin.

Stimate domnule președinte,
Mă adresez dumneavoastră din două motive: primul, întrucât ați „păstorit” Județul Caraș-Severin pe parcursul a două decenii, fie în calitate de președinte al Consiliului județean, de membru în Parlamentul României, de ministru în diverse guverne, calitate în care aveați datoria morală și de suflet să vă zbateți pentru ridicarea economică, culturală, turistică a Banatului de munte, zonă românească cu vechi și bogate tradiții etnofolclorice, industriale, cu o splendidă zestre naturală, cu frumuseți și creații   ale naturii și omului unice în contextul României, dar și în Europa de Mijloc.
În realitate, în acești ultimi douăzeci de ani, asupra Banatului de munte, ca și asupra întregii țări, s-a abătut ciuma așa-zis capitalistă, devastând, demolând multe din creațiile bănățenilor care le-a dus numele până departe în lume. Să amintesc doar stațiunea Băile Herculane, Uzinele de la Reșița, Oțelul Roșu, minele de la Anina, Doman, Moldova Nouă,  create în vremea imperiului austriac sau austro-ungar, constituind unicități în partea acesta de lume și chiar în Europa.
Dar, stihiile distrugerii nu și-au oprit demonii, ci continuă să  producă dezastre. Calea ferată Oravița –Anina, așa-numitul  Semering bănățean, prima de pe teritoriul României de azi, stă în gâtul cuiva și acel cineva, care a plănuit distrugerea României, ar dori s-o spulbere, s-o închidă. Dacă s-ar întâmpla această nenorocire, în mai puțin de un an, totul va fi furat, distrus, cu sălbăticia și neomenia ce a cuprins societatea românească. Apărați-o! Aveți această datorie!


Ați putut vedea ce efect a avut asupra lumii anunțul dat de către o revistă cunoscută  despre frumusețea unică a Cascadei de la Bigăr. Dar, dumneavoastră știți că nu este singura. Cheile Nerei, ale Carașului, sunt o adevărată împărăție  a frumuseții  dumnezeiești. Doar că le știe puțină lume, întrucât nu le facem cunoscute și dacă ar ști de ele întreaga Europă și nu doar ea, ar fi tot  degeaba, întrucât drumurile care duc spre Cheile Nerei și ale Carașului sunt adevărate ofense aduse secolului  XXI, civilizației europene. De la Bozovici spre Șopotul Nou,acolo unde încep aceste chei și unde se află un lac de rară frumusețe, Lacul Dracului, poți răzbate doar cu tancul. Ajuns cu chiu-cu –vai acolo ar trebui create condiții de intrare pe chei, de cazare etc. Dar, pe această porțiune a Văii Almăjului mai sunt și alte lucruri demne de interes: Valea morilor de la Rudăria, casele memoriale Eftimie Murgu și dr. Ion Sârbu, un muzeu etnografic tot în această vrednică localitate, Muzeul de istorie, cultură și civilizație tradițională de la Șopotul Vechi, villae rustica romana de la Dalboșeț, pe care arheologii reșițeni ar trebui s-o pună în valoare cum se cuvine, Biserica Ortodoxă din Lăpușnicul Mare, monument istoric, creată de oberchinezul Vuc Goșa,  celebra fanfară centenară din această localitate  și altele.

Vă solicit, domnule președinte, în calitatea mea de scriitor ridicat din această zonă, în opera și activitatea căruia s-au oglindit spiritul locului, genius locci, adică bătrânii țărani și oieri și păzitori ai graniței imperiale, participanți fără voie la războaie europene din care n-au avut nici un câștig, în afara sângelui pe care l-au vărsat și a morților cu care au îngrășat pământ străin, vă solicit deci să dați dracului politichia searbădă, neproductivă și să  faceți politica acestui ținut, apărându-l de indiferența și abuzul celor care nu ne cunosc și nici nu ne iubesc. Transformați  știința dumneavoastră, diplomația pentru care sunteți renumit, în arme care să vă ajute să reconstruiți, să modernizați, să faceți cunoscut românilor și europenilor Banatul de munte și începeți, vă rog, cu drumurile catastrofale din Almăj și de la Oravița la Moldova Nouă. De aici se va ivi, cred eu, o zare de lumină pentru această parte de Banat și de Românie.


Al dumneavoastră,
Ion Marin Almăjan
Scriitor român în viață
Timișoara, 25 august 2013

Articol preluat de pe site-ul partenerului nostru media www.banaterra.eu

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Excelenta ideea unui asemenea site. O zona extrem de pitoreasca cu oameni exceptionali care inca stiu sa pastreze traditiile. Ma leaga extrem de multe de aceasta zona pentru ca atat mama mea cat si sotia mea sunt din Prilipet. Am petrecut momente frumoase acolo.

Petru Cristescu
Oct 05, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan