Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi229
mod_vvisit_counterIeri130
mod_vvisit_counterSapt. aceasta505
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2248
mod_vvisit_counterLuna aceasta7759
mod_vvisit_counterLuna trecuta11774
mod_vvisit_counterTotal1308079

We have: 40 guests online
Azi: Mai 23, 2018

 

Sa nu uitam locurile vechi ale Almajului

toponime Tara AlmajuluiDeoarece uitarea este una dintre caracteristicile almăjenilor, în condiţiile în care cei vechi ne-au părăsit pentru totdeauna, pădurile acoperă în mod consecvent poienile, drumurile comunale şi potecile, iar locurile cunoscute de păcurari mai sunt folosite doar de către branconieri, cred că este necesar ca să recuperăm, în măsura posibilităţilor, ceea ce a mai rămas din toponime – cuvinte care, de multe ori – reprezintă o istorie nescrisă şi care ar fi păcat să se piardă.
Am încercat şi simt că nu am reuşit, să fac un inventar al toponimelor din Bozovici; cu siguranţă inventarul nu este complet, pe multe dintre toponime nu mai reuşesc să le localizez, poate am şi uitat de altele. Dar, cu ajutorul dumneavoastră, acest început poate fi finalizat, oricum poate fi îmbunătăţit şi ar reprezenta o recunoştinţă pentru moşii şi strămoşii noştri şi de ce nu, o mândrie pentru noi.
În acest sens, vă adresez rugămintea de a completa câte o listă, oricât de modestă, pentru fiecare localitate din Almăj; informaţiile, în afara celor proprii cunoscute de dumneavoastră, pot proveni de la cei mai în vârstă, dar şi de la vânători – buni cunoscători ai locurilor noastre.
Toponimele pe care le identificaţi, vă rog să le transmiteţi într-o formă asemănătoare celei prezentate, folosind formularul din pagina de contact, în vederea centralizării acestora.

Ignea Alimpie

Lista de toponime actualizata la data de 23.martie 2011 - descarcati aici!

Nu uitati! Va asteptam sa contribuiti la imbogatirea inventarului de toponime.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Într'un semicerc dela N, E. spre S. V,, pe o rază de 15-20 km, se întinde frumoasa ţară a Almajului, acoperită de păduri seculare, alternând cu livezi si ogoare întinse de grâu si porumb, străbătută cam diametral de sălbatecul curs al Nerei. Printre satele principale cuprinse în această regiune, amintim la rând: Bozovici, Borloveniu Vechi şi Nou, Patas, Prilipeţi, Prigor, Rudăria, Bania, Gârbovăţ, Şopotul Vechi şi Nou, Dalboseţ, Moceris si Lăpusnicu-Mare. Judecând numai după bogăţia solului cu îmbrăcămintea lui de păduri, livezi si cereale, se poate zice...

Ing. Ion Păsărică
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan