Sambata, 25 Mai 2013, in organizarea grupului de initiativa culturala “Izvoare Almajene” si a Primariei Bozovici, s-a desfasurat comemorarea marelui violinist si dirijor Ion Luca Banateanu, la implinirea a 50 de ani de la moartea acestuia.
Comemorarea a inceput la Biblioteca de la Primaria Bozovici cu simpozionul “Ion Luca Banateanu - violonist si dirijor de renume national, fiu al Bozoviciului”, moderat de domnii Gheorghe Fulga si Stamate Iancu. La simpozion au fost prezentate trei lucrari: Copilaria si adolescenta, Tineretea si consacrarea artistica, Perioada de glorie a marelui artist - 1950-1963, precum si interventiile unor participanti; a urmat o auditie a unor piese muzicale in interpretarea orchestrei “Carpati”, dirijata de Ion Luca Banateanu.. Manifestarea a continuat la Cimitirul Ortodox din Bozovici unde, la mormantul artistului, a avut loc o slujba de pomenire, s-au depus corane si jerbe de flori si s-au interpretat cateva dintre cele mai frumoase piese muzicale ale lui Ion Luca Banateanu de catre prof. Virgil Muzur.
In incheiere, invitatii au participat la masa de pomenire. La aceasta comemorare a participat si nepoata lui Ion Luca Banateanu, d-na Daniela Radescu din Bucuresti.

"Programul activitatilor de comemorare a marelui violonist si dirijor Ion Luca Banateanu" - click aici