Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi212
mod_vvisit_counterIeri164
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1981
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2712
mod_vvisit_counterLuna aceasta8052
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1296598

We have: 22 guests, 1 bots online
Azi: Apr 22, 2018

 

Pastele si Tara Almajului (2)


Revenim la unele obiceiuri din Bozovici legate de Sfintele Paști; din momentul în care se punea în biserică Sfântul Mormânt, acesta era în permanenţă păzit de doi membri ai unei gărzi militare. Iată o fotografie pe care proprietarul o datează ”în jur de 1900”. La o analiză mai atentă, se observă că aproape toți membrii gărzii au una-două decorații care puteau fi obținute doar în primul război mondial. Majoritatea aveau obiele și opinci (din piele de porc). Ca orice formație militară, în afară de comandant, aveau și gornist și toboșar.

 

Dacă armamentul era format din puști de vânătoare sau carabine, după venirea raionului la Bozovici, s-a interzis folosirea armelor de foc și s-a trecut la halebarde.

Un alt obicei, care ţinea de militarizarea din graniţă, îl reprezinta copiii de la închinat, (cu răpizile); era vorba despre un grup format din 8 adolescenţi care, în afara unor veşminte specifice, aveau un steag (St), o cruce (Cr), două sfeşnice (Sf) şi patru răpizi (R) care reprezentau un soare cu o icoană în centru, prins pe un baston. În cadrul grupului, exista o ierarhie în ordinea de mai sus. Acest grup participa, la Bozovici, la liturghia sărbătorilor împărăteşti şi deci, inclusiv la Sfintele Paşte (în celelalte sate din Almăj se participa numai la înmormântare, cu veşminte negre, recompensa fiind un colac, o lumănare şi o batistă). În timpul liturghiei, la diferite momente, se executa o anumită figură dintre cele 8 învăţate, care constau într-o anumită poziţionare a formaţiei şi respectiv, a piesei pe care o aveau în ”dotare”. Formațiunile de bază sunt prezentate mai jos.

Altar

Altar

Cr

St

St

Sf

Sf

Sf

Sf

R

R

R

R

R

R

Cr

R

R

 

Din păcate, o dată cu venirea raionului la Bozovici şi acest obicei a încetat.

Referitor la semnificația termenului, aflăm că: ripídă, ripide s. f. Obiect de cult de metal de forma unei palete sau evantai, purtând chipul unui înger, cu care diaconul ferește sfintele daruri ca să nu cadă ceva în ele în timpul liturghiei; serafim. Ripidele mai mari, cu mânere lungi, se folosesc și azi la slujbele arhierești, fiind purtate de diaconi sau ipodiaconi. Făcute în formă de aripi, simbolizează pe heruvimii care stau în chip nevăzut în timpul sfintei Liturghii, ocrotind Sfintele Daruri. [Var.: repídă, răpídă s. f.] – Din gr. ripidion, sl. rapida.

Sursa: D.Religios (1994)

În fotografiile alăturate sunt prezentate câteva dintre răpizile de la Bozovici

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Într'un semicerc dela N, E. spre S. V,, pe o rază de 15-20 km, se întinde frumoasa ţară a Almajului, acoperită de păduri seculare, alternând cu livezi si ogoare întinse de grâu si porumb, străbătută cam diametral de sălbatecul curs al Nerei. Printre satele principale cuprinse în această regiune, amintim la rând: Bozovici, Borloveniu Vechi şi Nou, Patas, Prilipeţi, Prigor, Rudăria, Bania, Gârbovăţ, Şopotul Vechi şi Nou, Dalboseţ, Moceris si Lăpusnicu-Mare. Judecând numai după bogăţia solului cu îmbrăcămintea lui de păduri, livezi si cereale, se poate zice...

Ing. Ion Păsărică
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan