Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi273
mod_vvisit_counterIeri164
mod_vvisit_counterSapt. aceasta2042
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2712
mod_vvisit_counterLuna aceasta8113
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1296659

We have: 47 guests online
Azi: Apr 22, 2018

 

IN MEMORIAM - Prof. Andrei Hell (1937 - 2013)

 

Andrei Hell

Nu cu mult timp în urmă, în 19 iulie 2013, a trecut la cele veșnice, profesorul Andrei Hell. Înaintea acestui trist eveniment, cu circa o săptămână, prof. Andrei Hell s-a aflat la Bozovici, la o întâlnire a unei generații de foști elevi ai săi care au absolvit Liceul din Bozovici în urmă cu 50 de ani.
Am avut fericita ocazie să-l întâlnesc din nou, pe profesorul de matematică și fizică din liceu, pe care l-am avut ca model de dăruire pentru discipolii săi. Am depănat amintiri, am povestit unele întâmplări mai deosebite din viața de zi cu zi.
Când m-a întâlnit, după spusele dânsului, mi-a dat un citat de la prof. Ileana Crașovan: E ușor să scoți un om din Almăj dar, pentru cei care l-au cunoscut, este imposibil să le scoți Almăjul din suflet! Și prof. Andrei Hell avea Almăjul în suflet, prin elevii pe care i-a învățat, oamenii pe care i-a cunoscut, prin locurile pe care le-a văzut!
Una dintre întâmplările care i-a rămas întipărită în minte, de pe vremea când era profesor la Bozovici, este următoarea: De 1 Mai, a organizat o excursie cu clasele a VIII-a și a IX-a (unde era diriginte), pe Valea Poneasca, cu gândul de a ajunge la Văliug. Nu au ajuns acolo, dar la întoarcere, când au ajuns la tabăra de la Poneasca, au avut surpriza să constate că din cele două camioane cu care au venit, s-a întors doar unul. Bun organizator, prof. Andrei Hell a hotărât să se întoarcă numai elevele cu acest camion, iar elevii să meargă pe jos până la Bozovici (circa 16 km), dar ei să-și pună bagajele în camion. Profesorul nu și-a pus bagajele în camion, așa că, după circa 10 km parcurși, excursioniștii erau cam obosiți și flămânzi. Cum domnul profesor mai avea merinde (tocmai venise fratele din Sântana cu un pachețel de la mama sa), a hotărât să împartă pâinea și slănina în 20 de porții (erau de fapt 19 persoane, dar mi-a explicat că împărțirea la 19 e dificilă!). Mai avea și o cutie cu prăjituri uscate rotunde, un fel de biscuiți, pe care a distribuit-o excursioniștilor, limitând numărul de bucăți pe persoană.
La sfârșitul acestei ”mese copioase”, a constatat că au mai rămas câteva prăjituri și a hotărât, pentru cei mai înfometați, să ia prăjituri din cutia care se transmitea din mână în mână. Între timp, se lăsase noaptea. După parcurgerea șirului format din cei 19 excursioniști, nu mică i-a fost mirarea când a constatat că nimeni nu a mai luat nici o prăjitură! Ca o concluzie, iată SOLIDARITATEA ALMĂJANĂ!
Ar mai fi multe de povestit. A rămas că revine la Bozovici, în anul viitor, când una dintre promoțiile la care a fost diriginte, va avea întâlnirea de 50 de ani, iar eu l-am invitat să vină și peste 2 ani, când promoția mea va avea întâlnirea de 50 de ani. Mi-a promis că da, numai să fie sănătos ...
S-a reîntors în Germania, undeva în zona Karlsruhe. Mi-a povestit că strămoșii lui au venit la Sântana, de undeva din acea zonă, o dată cu venirea șvabilor în Banat. După ce s-a pensionat, a început să-și caute obârșia. Întâmplarea a făcut că în Germania, s-a stabilit într-o localitate la doar câțiva kilometri de locul din care i-au plecat străbunii!
Ajungând acasă, în Germania, i-a povestit soției cât de bine s-a simțit în Almăj, la această ultimă vizită, și din păcate, chiar ultima...
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Prof.dr.ing. Alimpie IGNEA

Mulțumim redacției revistei Almăjana, pentru permisiunea de a publica articolul anexat (Anul IX, nr.3 (27)/2007, p.2 3 şi 47 48)

Articol Andrei Hell

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Banatul de Sud este străbătut de 4 văi principale: Valea Almăjului, Valea Berzavei, Valea Carasului si Valea Dunãrii Valea Almãjului sau Almăjul este una dintre cele mai caracteristice din aceste văi, deosebindu-se de toate celelalte nu numai prin conturui ei geografic, care defineste un tinut aparte, Tara Almăjului. ci si profilul ei sufletesc care defineste o lume aparte, lumea almăjenilor. Inchisă intre munti, ca intre zidurile de piatrã ale unei cetăti, drumurile de ...

prof. Nicolae Ursu
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan