Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi284
mod_vvisit_counterIeri164
mod_vvisit_counterSapt. aceasta2053
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2712
mod_vvisit_counterLuna aceasta8124
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1296670

We have: 48 guests online
Azi: Apr 22, 2018

 

Ion Luca-Bănăţeanu

Ion Luca-Bănăţeanu s-a născut în anul 1894, în Bozovici într-o familie de lăutari şi a fost unul dintre cei mai renumiţi interpreţi instrumentişti (vioară), de muzică populară din Banat. Iniţierea în tainele muzicii populare bănăţene a dobândit-o de la tatăl său, lăutarul Simu Luca din Bozovici, unde urmează şi şcoala primara, apoi gimnaziul la Caransebeş. A urmat cursurile facultăţii de drept la Universitatea din Bucureşti.
Între anii 1928 şi 1950 a activat ca şef de orchestră la Bucuresti, iar între 1950 - 1958 a condus Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii române, în calitate de dirijor şi prim solist. În anul 1963 i s-a conferit titlul de Artist emerit al poporului. Printre cele mai cunoscute doine si cântece almăjene, menţionăm:  „Patru boi cu lanţu-n coarne”, „Doina lui Bârcă”, „Ardeleana de la Gladna”, „De doi al Rudărenilor”, „Balada Gosnei”, „Gherghină, Gherghină”, „Doiul lui Târziu”.
A murit in anul 1963 şi a fost înmormantat, la cererea lui, în cimitirul ortodox din Bozovici, alaturi de tatăl si fratele său, vestiţi lăutari ai Bozoviciului.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Banatul de Sud este străbătut de 4 văi principale: Valea Almăjului, Valea Berzavei, Valea Carasului si Valea Dunãrii Valea Almãjului sau Almăjul este una dintre cele mai caracteristice din aceste văi, deosebindu-se de toate celelalte nu numai prin conturui ei geografic, care defineste un tinut aparte, Tara Almăjului. ci si profilul ei sufletesc care defineste o lume aparte, lumea almăjenilor. Inchisă intre munti, ca intre zidurile de piatrã ale unei cetăti, drumurile de ...

prof. Nicolae Ursu
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan