Cea de a XVIII-a ediție a Festivalului Văii Almăjului a debutat sâmbătă, 21 septembrie, cu dezvelirea unei plăci comemorative a celui mai longeviv primar din Prigor (1926-1945). Au participat locuitori ai comunei Prigor, invitații la Simpozion, precum și un sobor de preoți care au sfințit placa și au făcut o slujbă de pomenire.
În continuare, în prezența unui număr mare de participanți, la Căminul Cultural, s-au desfășurat lucrările Simpozionului ”Despre Almăj, almăjeni și faptele lor”.
După cuvântul de salut al primarului comunei Prigor, d-l Pavel Verindeanu, a luat cuvântul d-l acad. Ioan Păun Otiman, președintele de onoare al Societății Culturale ”Țara Almăjului” din Timișoara și d-l prof. Gheorghe Țunea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
Moderatorul Simpozionului a fost d-l prof.dr. Dumitru Popovici, președintele Societății Culturale ”Țara Almăjului” din Timișoara. Au fost prezentate lucrările:
- Anton Golopenția și Almăjul - prof.dr.ing. Alimpie Ignea,
- Nicolae Hânda, primarul Prigorului - prof.Alin Verindeanu,
- Țara Almăjului, țara darurilor - Propunere de proiect de valorificare a potențialului turistic și economic - prof.dr. Gheorghe Popovici,
- Iosif Goșa - învățătorul meu - prof. Nicoleta Marcu,
- Violonistul Ioan Stan Tănănău (cu fragmente din melodiile interpretate) - prof. Iosif Băcilă,
- Testamentul episcopului Iosif Traian Badescu - prof. Gheorghe Rancu,
- Dascăli almăjeni de altădată - Nicolae Dolângă,
- Grigore Popiți - prof. Dumitru Popovici,
- “Ordinul Coroana României în grad de Ofițer“, distincție acordată domnului acad. Ion Păun Otiman - prof. Vasile Goșa.
- Au mai intervenit în cadrul Simpozionului și domnii: prof. Pavel Panduru, dr. Pavel Purea și acad. Ion Păun Otiman.
Duminică, 22 septembrie, Festivalul a continuat cu o paradă a portului popular la care au participat formațiile din Prigor, Bozovici, Bănia, Eftimie Murgu și Lăpușnicul Mare, acompaniată de fanfarele din Borlovenii Vechi, Bănia - formația adulților și a copiilor și fanfara din Lăpușnicul Mare.
După hora tradițională a participanților din centrul comunei, a urmat spectacolul folcloric, la care și-au arătat talentul, tineri soliști vocali și instrumentiști, fanfare, formații de dansuri populare, având drept protagoniști de la elevii claselor primare, până la formații constituite din adulți.
Juriul Festivalului a acordat următoarele premii:
- Premiul I - Ansamblului de dansuri populare ”Cununița” din Bănia.
- Premiul II - Ansamblului de dansuri populare ”Almăjana”, a Liceului ”Eftimie Murgu” din Bozovici.
- Premiul III - Fanfarei de tineret de la Borlovenii Vechi.
- Mențiuni: - Tarafului din Rudăria (Eftimie Murgu);
- ”Sceneta Șezătoarea” prezentată de elevii claselor primare din Prigor.
- Premiul pentru cel mai bun instructor/coregraf - d-lui Nicolae Borozan din Bănia;
- Premiul pentru soliști: - Maria Badescu, solistă vocală din Prigor;
- Alin Didraga, solist vocal din Rudăria (Eftimie Murgu).
Juriul a acordat și două Diplome de excelență pentru îndelungata activitate, fanfarelor din Lăpușnicul Mare și Bănia.
După terminarea activităților dedicate Festivalului Văii Almăjului, majoritatea participanților, împreună cu mulți alți locuitori ai Țării Almăjului, s-au deplasat în centrul fizic al depresiunii, pe un deal nu departe de Stăjări, la hotarul localităților Bozovici, Prilipeți, Rudăria și Bănia.
Preasfințitul părinte Lucian, episcop al Caransebeșului, care a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a viitoarei mănăstiri și centru social, a fost întâmpinat cu pâine și sare, de oficialități, de fanfara de la Bănia, de participanții la eveniment și de un sobor de preoți din Țara Almăjului.
Într-o atmosferă de profundă smerenie și evlavie, pătrunși de solemnitatea momentului, participanții au urmărit slujba religioasă a preasfințitului părinte Lucian, episcop al Caransebeșului, de sfințire a locului și de punere a pietrei de temelie a viitorului sfânt lăcaș ce va purta numele de "Tara Almajului".
Mănăstirea va avea hramurile: Învierea Domnului (a doua duminică după Paște) și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august). Acest aşezământ social-monahal şi misionar va cuprinde și un cămin pentru persoane în vârstă, precum şi un centru misionar pentru tineret.