Am văzut că o poză cu pompierii voluntari din Bozovici a stârnit interes pe Facebook-ul „Țării Almăjului” și de aceea dorim să venim cu unele informații suplimentare.

Accesași imaginea de mai sus pentru a descarca un articol in acest sens.

Ca în cazul multor date și informații, timpul, dar și progresul normal al societății, începe să le șteargă una câte una. Astfel, pentru cei care sunt dornici de cunoaștere a unor detalii despre podurile din Bozovici, vă prezentăm materialul alăturat.

Poduri.pdf

Acum peste 100 de ani, in 1907, cu ocazia nedeii, a avut loc sfintirea steagului corului din Bozovici, existent sub forma de "cor mixt din Bozoviciu sub conducerea învăţătoriulul de acolo Russu", inca de prin 1890 (Foaia Diecesana 1891). Desfasurarea evenimentului de atunci este descrisa in articolul atasat.

Descarca aici: steag.pdf


Revenim la unele obiceiuri din Bozovici legate de Sfintele Paști; din momentul în care se punea în biserică Sfântul Mormânt, acesta era în permanenţă păzit de doi membri ai unei gărzi militare. Iată o fotografie pe care proprietarul o datează ”în jur de 1900”. La o analiză mai atentă, se observă că...

probleme almajene
Este un studiu interesant publicat de P.Nemoianu in anul 1928, in revista Tara Noastra condusa de Octavian Goga.

Daca doriti sa lecturati prelegerea sustinuta de prof.dr.ing. Alimpie Ignea,  la „Sara Banateana” de la „Bierhaus”...

Spiritul tehnic creativ al almajenilor s-a manifestat in multe alte aplicatii, caracteristica acestora fiind ...

Numirea „Almăj” derivă din limba slavă veche si înseamnă „Ţara dealurilor”, „Ţara colinelor”. Orice altă explicaţie pare a fi tendenţioasă. ( I. Bălan). Date istorice, bazate pe documente, ne lipsesc, cu privire la epoca veche, dar sunt urme de asezări omenesti preistorice, ce se văd până azi. Cioburi de vase de lut arse; unelte de bronz, găsite în comunele Prigor pe locul numit „Scoc”, la Bănia pe locul numit „Cetate” si între comune Gârbovăţ si Dalboseţ.

Istoria almajuluiExistenţa omului pe aceste meleaguri datează din timpuri imemoriale. Descoperirile de ceramică preistorică de la Prigor, materialele aparţinând culturii Coţofeni (începuturile epocii bronzului), găsite la Rudăria şi la Bănia, cele ale bronzului timpuriu de la Borlovenii Vechi, descoperirile de la Gârbovăţ, dar şi cele din locul numit Grădiştea, din hotarul comunei Dalboşeţ, sunt dovezi concludente ale existenţei oameniilor pe aceste meleaguri.
    Ţara Almăjului a intrat, la începutul secolului al II-lea e.n., în hotarele Imperiului Roman, făcând parte din acesta, până la sfârşitul secolului al III-lea, apoi, cu intermitenţe, şi în secolele IV-VI, din teritoriile nord-dunărene, mai precis, din provincia Dacia romană. Un document sugestiv îl constituie ...

© Țara Almăjului. Toate drepturile rezervate.| Termeni și condiții | Confidențialitate | Cookies