Gheorghe Mailat, un ardelean născut la Feldioara (jud. Brașov), la 28 ianuarie 1884, a emigrat în Statele Unite în jurul anului 1910, unde a prestat diverse activități, printre altele, și cea de boxer (era mândru de faptul că avea o deformare a nasului în urma unei lovituri primite în timpul unui meci).
După război, revine în România și se stabilește la Bozovici, în jurul amului 1925, unde, împreună cu Bela Imbrea, înființează o asociaţie care făcea curse cu autobuze pentru călătorii care doreau să ajungă la Oraviţa şi la Iablaniţa. În Almanahul Almăjului din 1930, aflăm că zilnic erau curse poștale de autobuz pe ruta Bozovici – Oravița.
Deschide la Bozovici și un restaurant, situat în clădirea din colțul de vis-a-vis față de Primărie, clădire distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial (vezi imaginea atașată).
Avînd o nepoată la Detroit, care lucra la redacția ziarului ”Românul American”, după 1960, începe să primească acest ziar, de care era foarte mândru.
În ultima parte a vieții a lucrat ca paznic la Spitalul Raional din Bozovici.
Era un bun povestitor și obișnuia să intercaleze în discursul său câte un proverb american, pe care îl traducea și în română.
Credem că este interesant să vedem cum arăta un permis de conducere și legislația din domeniu, la începuturile acesteia.

Descarcati aici documentul.