Ion Luca-Bănăţeanu s-a născut în anul 1894, în Bozovici într-o familie de lăutari şi a fost unul dintre cei mai renumiţi interpreţi instrumentişti (vioară), de muzică populară din Banat. Iniţierea în tainele muzicii populare bănăţene a dobândit-o de la tatăl său, lăutarul Simu Luca din Bozovici, unde urmează şi şcoala primara, apoi gimnaziul la Caransebeş. A urmat cursurile facultăţii de drept la Universitatea din Bucureşti.
Între anii 1928 şi 1950 a activat ca şef de orchestră la Bucuresti, iar între 1950 - 1958 a condus Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii române, în calitate de dirijor şi prim solist. În anul 1963 i s-a conferit titlul de Artist emerit al poporului. Printre cele mai cunoscute doine si cântece almăjene, menţionăm:  „Patru boi cu lanţu-n coarne”, „Doina lui Bârcă”, „Ardeleana de la Gladna”, „De doi al Rudărenilor”, „Balada Gosnei”, „Gherghină, Gherghină”, „Doiul lui Târziu”.
A murit in anul 1963 şi a fost înmormantat, la cererea lui, în cimitirul ortodox din Bozovici, alaturi de tatăl si fratele său, vestiţi lăutari ai Bozoviciului.