Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi141
mod_vvisit_counterIeri784
mod_vvisit_counterSapt. aceasta2378
mod_vvisit_counterSapt. trecuta3453
mod_vvisit_counterLuna aceasta8498
mod_vvisit_counterLuna trecuta10894
mod_vvisit_counterTotal1237971

We have: 62 guests online
Azi: Nov 18, 2017

Anton Golopenţia

Anton Golopenţia s-a născut în anul 1909, în satul Prigor. Absolvent al liceului Diaconovici Loga din Timişoara în 1927, al Universităţii din Bucureşti, unde îşi ia licenţa în Drept (1930) şi Filozofie (1933), obţine bursele Rockfeller şi Humboldt care i-au permis elaborarea tezei de doctorat, susţinută în 1936 la Universitatea din Leipzig, în domeniul geopoliticii. A fost director la Institutul Social Român, redactor al revistei Sociologie Românească, inspector general statistic la Institutul Central de Statistică, director al Oficiului de Studii şi Publicaţii al Institutului Central de Statistică, redactor al revistei Comunicări Statistice şi membru al redacţiei revistei Geopolitica şi Geoistoria; în august 1940, a fost la Viena pentru Arbitrajul de ştirbire a integrităţii României, cu materialul recensământului din 1930, iar în 1946 se află în calitate de expert statistic al delegaţiei române la conferinţa de pace de la Paris. Între anii 1947-1948, a fost director al Institutului Central de Statistică. S-a numărat, de asemenea, printre colaboratorii apropiaţi al lui Dimitrie Gusti şi H.H. Stahl. A fost sfătuitor şi a urmărit îndeaproape activitatea Institutului Banat-Crişana.
La 16 ianuarie 1950 a fost arestat în scopul de a fi folosit ca martor în procesul Pătrăşcanu; după optsprezece luni de închisoare, nejudecat, moare la 9 septembrie, la vârsta de numai 42 de ani.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Excelenta ideea unui asemenea site. O zona extrem de pitoreasca cu oameni exceptionali care inca stiu sa pastreze traditiile. Ma leaga extrem de multe de aceasta zona pentru ca atat mama mea cat si sotia mea sunt din Prilipet. Am petrecut momente frumoase acolo.

Petru Cristescu
Oct 05, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan