bihoi diogeneDiogene V. Bihoi, originar din Lăpuşnicu Mare, este născut în anul 1946. A absolvit Liceul Loga în anul 1963 şi Facultatea de Filologie a Universităţii de Vest din Timisoara, în 1968.
În perioada 1989-1992 a lucrat ca regizor la Teatrul German de Stat din Timisoara, unde a montat o serie de piese, precum: Cuvântări nerostite ale unor femei nestăpânite, de Christine Brückner, Două surori, de Hans Kehrer, Sufleurul fricii, de Matei Visniec, Ruzante, de Armin Stolper, Casa cu patru fete, de Ion Atlas. Între anii 2000-2001 a condus catedra de teatru a Colegiului National de Artă "Ion Vidu" din Timisoara.
Diogene V. Bihoi a fost omul care a înfiinţat Teatrul Studenţesc Thespis la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, unde s-au montat nenumarate piese şi s-au format o serie de studenţi în arta teatrului. Cu trupa de teatru studentesc "Thespis" a participat la festivaluri în ţară si străinătate şi a obtinut numeroase premii. În calitate de regizor, a preluat direcţia de scenă a numeroase spectacole, dintre care pot fi citate: Katharsis, de Matei Visniec (1993), Luna vine pe fereastră - pe texte din cotidianul "Evenimentul zilei" (1994), Patria animalelor, de Florentin Smarandache (1995), O noapte pierdută, pe texte de Ion Luca Caragiale, Libertate la Bremen, de Rainer Werner Fassbinder.
A decedat în anul 2001, la Timişoara.

 http://www.bjt.ro/bv/ScritoriBanateni/BIHOI_Diogene/Bihoi.Piese.pdf