a avut loc sâmbătă, 5 octombrie, organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale - Caraş Severin, Asociaţia Învăţătorilor Caraş Severineni - Reşiţa, Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale din Banat - Timişoara, Societatea Literar Artistică „Tibiscus” - Uzdin, Serbia, Primăria şi Consiliul Local  Dalboşeţ, Revista de Cultură „Almăjul” - Șopotul Vechi.

Au participat oaspeți din Ucraina și de pe Valea Timocului - Serbia, oameni de cultură din Almăj și ținuturile adiacente, reprezentanți ai unor prețioase instituții de cultură, universități și muzee.

Seminarul a debutat cu sfinţirea  Casei Memoriale - NOVACOVICI, la Gârbovăţ, prima casa memorială din Valea Almăjului. Familia Novacovici a dat numeroase personalități ale culturii bănățene, a fost implicată profund în problemele naționale ale românilor din Banat și a avut merite deosebite în promovarea religiei și a școlii în regiune.

În continuare, a avut loc sfinţirea plăcii comemorative Înv. IOSIF BREZOIU, la Şopotul Vechi, învățător care a fost directorul Școlii timp de peste 40 de ani și care a contribuit direct la pregătirea școlară și educativă a zeci de generații.

Seminarul a continuat la Biblioteca comunei Bozovici. După prezentarea participanților s-a trecut la comunicările în plen unde au fost prezentate  o serie de lucrări privind istoria, cultura şi arta ţărilor riverane Dunării.

În ultima parte a seminarului, a avut loc lansarea unor volume: România şi vremea râmelor cu ochi (eseu politic), dr. Paul Purea; Banatul Montan – ghid turistic,  prof. univ. dr. Gh. Popovici; La taclale cu sufletul, prof. Dănilă Sitariu; Egiptul de la faraoni la creştinism, prof. Pavel Sîrbu; Biserica şi societatea bănăţeană în timpul episcopului dr. Iosif Traian Badescu (1920 – 1933), pr. Dr. Constantin Cilibia, Contribuţii la monografia Caransebeşului, Liviu Groza și nu în ultimul rând, voluminoasa carte de restituiri Emilian Novacoviciu, lucrare apărută sub îngrijirea dlui Ilie Chelaru și a dnei Nina Ceranu, din inițiativa dlui Nicolae Murgu, cu contribuția dlui Ion Albu și acordul dnei Felicia Novacoviciu Mioc.

De asemenea, au fost lansate o serie de reviste, printre care amintim: Jurnal de Răcăjdia și Arcadia (Anina)

Seminarul s-a încheiat cu o masă festivă la care s-au degustat mâncărurile tradiţionale almăjene.