Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi220
mod_vvisit_counterIeri164
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1989
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2712
mod_vvisit_counterLuna aceasta8060
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1296606

We have: 29 guests, 2 bots online
Azi: Apr 22, 2018

 

Festivalul Văii Almăjului, ediţia XX - Șopotu Nou - galerie foto

 

Sâmbătă, 6 iunie 2015 și Duminică, 7 iunie 2015, în localtatea Șopotu Nou a avut loc cea de-a XX-a ediție a Festivalului “VĂII ALMĂJULUI” organizat de CENTRUL JUDEȚEAN PENTRU CONSERVAREA Ș1 PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE CARAȘ SEVERIN, PRIMĂRIA ȘOPOTU NOU și SOCIETATEA CULTURALĂ „ȚARA ALMĂJULUI” DIN TIMIȘOARA.

Prima zi a debutat cu Simpozionul „Despre Almăj, almăjeni şi faptele lor”. După cuvântul de salut adresat participanților de către domnul prof. Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș Severin și primarul comunei, domnul Păun Baba, a urmat o scurtă rugăciune susținută de domnii părinte protopop Petru Berbentia și părintele preot Samuel Şendroni, parohul bisericii ortodoxe din Șopotu Nou.

În continuare, prof.dr.ing. Alimpie Ignea, care a fost și moderatorul simpozionului, a prezentat lucrarea: „Câteva date din trecutul zonei Buceaua”. Iată și lista celorlalte comunicări, toate de un înalt nivel științific:

  • prof.dr. Anton Lazăr - Potopul din Valea Almăjului, 1910,
  • prof. Iosif Băcilă - Velișcu Ion Boldea,
  • prof. Pavel Panduru - Protopopul Gheorghe Țunea, fiu al acestor meleaguri,
  • prof. Dănilă Sitaru - „Alcătuirea tainică de rău cugetători”, Eftimie Murgu,
  • prof. Dan Oberșterescu - Despre biserică, preoți, învățători și eroi din Șopotu Nou,
  • dr. Iosif Bădescu - Mircea Meilă și Valea Almăjului,
  • Carmen Neumann - Generalul Aron Bihoi,
  • Florina Fara - Cercetările etnografice a Văii Almăjului,
  • prof. Gheorghe Rancu - Taraful de lăutari din Moceriș,
  • Lavinia Diana Micu - Informații inedite despre localitatea Șopotu Nou; Colecția Cotoșman, Arhiva Timișoara.

După comunicările științifice, care au fost urmărite cu mult interes de către participanți, au fost prezentate câteva publicaţii apărute în 2015 în care se prezintă aspecte legate de Valea Almăjului.

Programul a continuat cu o deplasare în localitatea Stăncilova, aparținătoare de comuna Șopotu Nou, unde s-a făcut dezvelirea plăcii comemorative a preotului protopop iconom stavrofor Gheorghe Ţunea, plasată pe casa în care s-a născut. Cei doi preoți, prezenți la eveniment, au făcut o slujbă de pomenire și sfințire a plăcii.

Manifestarea s-a terminat cu o masă festivă dată de primărie pentru toți participanții la simpozion.

În cea de-a doua zi, de dimineață, au început să sosească la Şcoala Gimnazială din Şopotu Nou colectivele artistice din întreaga Vale a Almăjului.
Festivalul a fost deschis printr-o paradă a portului popular almăjean, urmată de o mare horă. Fiecare comună din Valea Almăjului a fost reprezentată de formații artistice, fanfare, formaţii instrumentale, dansatori și solişti vocali. Ca element inedit, bucevinții au venit cu două căruțe, având în față un călăreț.

Având parte de o zi însorită, pe platoul dintre Biserica Ortodoxă şi Şcoala Gimnazială, au fost prezenţi oameni de seamă ai Ţării Almăjului, primarii comunelor almăjene, reprezentanţi de la județ și ai mas-media bănăţene, invitaţi şi localnici. După cuvântul de salut al primarului Păun Baba și alte scurte intervenții, au fost acordate o serie de diplome și titluri de cetățean de onoare mai multor personalități, din partea primăriei și a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a judeţului Caraş Severin. Societatea Culturală „Țara Almăjului” din Timișoara a acordat peste 40 de Diplome de excelență și premii în bani, pentru primăriile, formațiile și organizațiile care, de-a lungul celor 20 de ediții ale festivalului, s-au implicat în organizarea acestuia și care au avut o bogată activitate de promovare a valorilor tradiționale almăjene.

A urmat un spectacol la care au participat toate formațiile prezente, spectacol moderat de doamna Angelica Herac, reprezentanta Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a judeţului Caraş-Severin. Prin aceasta, Valea Almăjului a arătat că are încă resurse, că obiceiurile şi tradiţiile locale, inclusiv minunatele costume populare, se păstrează și că reprezintă o garanție a unor evenimente culturale viitoare de înalt nivel.

Trebuie apreciat efortul autorităţilor locale pentru buna desfășurare a acestui eveniment, inclusiv ospitalitatea tuturor celor implicaţi în organizarea acestei manifestări.     Iată și două declarații referitoare la festival:

„A devenit deja o tradiție ca fiecare localitate din Valea Almăjului, o dată la șapte ani, să organizeze o nouă ediție a acestui festival. Acum a fost rândul nostru și sper că ne-am ridicat la nivelul așteptărilor. Tot cu acest prilej a fost dezvelită și o placă comemorativă, în satul Stăncilova, în memoria celui care a fost Gheorghe Țunea, fost protopop în Valea Almăjului”, a afirmat primarul comunei Șopotu Nou, Păun Baba.

„Cu această ocazie se încheie, practic, un ciclu organizatoric, pentru că, în organizarea acestui festival sunt angrenate șapte localități din Valea Almăjului, urmând ca ediția cu numărul XXI să se deruleze în localitatea Bozovici. Ca o noutate față de celelalte ediții, dacă până acum avea loc în luna octombrie, în acest an s-a organizat în luna iunie, astfel încât să se poată derula în aer liber. Și alegerea cred că a fost una bună, având în vedere că vremea a ținut cu noi, peisajul aici, în Valea Almăjului, este unul de excepție, iar organizarea a fost pe măsură”, a declarat pentru AGERPRES, Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Seara, după încheierea festivalului, a fost organizat un bal la care au participat atât gazdele, adică locuitorii comunei Șopotu Nou, cât și invitații și participanții din județele Caraș-Severin și Timiș.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Excelenta ideea unui asemenea site. O zona extrem de pitoreasca cu oameni exceptionali care inca stiu sa pastreze traditiile. Ma leaga extrem de multe de aceasta zona pentru ca atat mama mea cat si sotia mea sunt din Prilipet. Am petrecut momente frumoase acolo.

Petru Cristescu
Oct 05, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan