Manifestările dedicate Zilei Nationale a Romaniei au început vineri, 28 noiembrie, la Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” din Bozovici, cu un simpozion la care prof. Pavel Panduru a vorbit despre importanța acestei zile, prof. Iosif Băcilă - despre Cultura poporului român și Unire, iar prof. Anton Lazăr a punctat câteva probleme legate de regionalizare.

În partea a doua a evenimentului, s-a omagiat prof. Liviu Smeu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere. Au intervenit prof. Alimpie Ignea, prof. Pavel Panduru și prof. Iosif Băcilă, foști elevi ai prof. Liviu Smeu. Atașăm o autobiografie (click aici) a prof. Liviu Smeu publicată în Foaia Oraviței, Anul IV, Iulie, 1993, nr. 31, precum și cele două cărți de referință: ,,Contribuții la istoria Almăjului“ și ,,Almăjul grăniceresc“.

Noul cor al elevilor liceului, sub conducerea prof. Sorin Țunea, a interpretat câteva cântece patriotice.

Sâmbătă, 30 noiembrie, Asociația ”Izvoare almăjene” și Primăria Bozovici au organizat un simpozion dedicat Unirii și participării almăjenilor la acest act, urmat de vernisajul (vezi pozele mai jos) unei expoziții de fotografii vechi, intitulat ”Almăjul - vatră strămoșească - tradiție, continuitate, statornicie”.

La liturghia oficiată duminică, 1 decembrie, la Biserica ortodoxă din Bozovici, a participat un grup de copii în frumoase costume naționale, organizat de prof. Claudia Cherescu, iar după masă, Primăria Bozovici și Consiliul Local Bozovici a sărbătorit în Parcul Central din comuna, Ziua Națională a României, printr-un program artistic prezentat de elevii Școlii generale din Bozovici, coordonați de prof. Claudia Cherescu și grupul de copii ai Fanfarei din Bănia, dirijati de d-nul Ion Albu. La mesele plasate în Parcul Central, participanții au discutat cu aleșii locali și au gustat din meniul zilei, specific românesc: fasole cu ciolan și vin sau țuică fiartă.