Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi129
mod_vvisit_counterIeri363
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1163
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2580
mod_vvisit_counterLuna aceasta9310
mod_vvisit_counterLuna trecuta9734
mod_vvisit_counterTotal1260334

We have: 57 guests online
Azi: Ian 24, 2018

Ziua Naţională a României în Țara Almăjului

 


Manifestările dedicate Zilei Nationale a Romaniei au început vineri, 28 noiembrie, la Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” din Bozovici, cu un simpozion la care prof. Pavel Panduru a vorbit despre importanța acestei zile, prof. Iosif Băcilă - despre Cultura poporului român și Unire, iar prof. Anton Lazăr a punctat câteva probleme legate de regionalizare.

În partea a doua a evenimentului, s-a omagiat prof. Liviu Smeu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere. Au intervenit prof. Alimpie Ignea, prof. Pavel Panduru și prof. Iosif Băcilă, foști elevi ai prof. Liviu Smeu. Atașăm o autobiografie (click aici) a prof. Liviu Smeu publicată în Foaia Oraviței, Anul IV, Iulie, 1993, nr. 31, precum și cele două cărți de referință: ,,Contribuții la istoria Almăjului“ și ,,Almăjul grăniceresc“.

Noul cor al elevilor liceului, sub conducerea prof. Sorin Țunea, a interpretat câteva cântece patriotice.

Sâmbătă, 30 noiembrie, Asociația ”Izvoare almăjene” și Primăria Bozovici au organizat un simpozion dedicat Unirii și participării almăjenilor la acest act, urmat de vernisajul (vezi pozele mai jos) unei expoziții de fotografii vechi, intitulat ”Almăjul - vatră strămoșească - tradiție, continuitate, statornicie”.

La liturghia oficiată duminică, 1 decembrie, la Biserica ortodoxă din Bozovici, a participat un grup de copii în frumoase costume naționale, organizat de prof. Claudia Cherescu, iar după masă, Primăria Bozovici și Consiliul Local Bozovici a sărbătorit în Parcul Central din comuna, Ziua Națională a României, printr-un program artistic prezentat de elevii Școlii generale din Bozovici, coordonați de prof. Claudia Cherescu și grupul de copii ai Fanfarei din Bănia, dirijati de d-nul Ion Albu. La mesele plasate în Parcul Central, participanții au discutat cu aleșii locali și au gustat din meniul zilei, specific românesc: fasole cu ciolan și vin sau țuică fiartă.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Excelenta ideea unui asemenea site. O zona extrem de pitoreasca cu oameni exceptionali care inca stiu sa pastreze traditiile. Ma leaga extrem de multe de aceasta zona pentru ca atat mama mea cat si sotia mea sunt din Prilipet. Am petrecut momente frumoase acolo.

Petru Cristescu
Oct 05, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan