Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi296
mod_vvisit_counterIeri817
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1113
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2197
mod_vvisit_counterLuna aceasta9381
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1297927

We have: 48 guests, 2 bots online
Azi: Apr 24, 2018

 

Întâlnirea cu ”Almăjana”

A avut loc vineri, 25 aprilie a.c., la Bozovici într-un cadru festiv - eveniment aniversar la care au luat parte un număr foarte mare de persoane, almăjeni - printre care, învățătorul pensionar, Vasile Popovici din Borlovenii Vechi (84 de ani), dar și elevi ai Liceului Teoretic ”Eftimie Murgu” din Bozovici - precum și oameni de cultură din întreg Banatul. Cuvântul de deschidere l-a avut d-l economist Gheorghe Fulga, președintele Asociației ”Izvoare Almăjene”, în calitate de gazdă a întâlnirii, după care a avut o intervenție d-ra lector dr. Florina Maria Băcilă, secretara comitetului de redacție a revistei.

O prezentare amplă a istoricului revistei “Almăjana”, cu problemele ce aparțin timpului trecut, dar și perspectivele de viitor, i-a aparținut d-lui prof. Iosif Băcilă, redactorul șef și întemeietorul acesteia în urmă cu 15 ani. În continuare, s-a prezentat o scrisoare de salut din partea d-lui prof.dr.ec. Dumitru Popovici, președintele Societății Culturale ”Țara Almăjului” din Timișoara (coorganizatoare), urmată de intervențiile d-lui prof.dr.ing. Alimpie Ignea, a dnei prof. Floarea Ana Țunea, președinta Asociaţiei „Almăj pro Lyceum” (coorganizatoare), a d-lui Caius Călinescu și a d-rei Timea Iancu, elevă a Liceului din Bozovici.

Merită amintit și faptul că d-l prof.dr.ing. Alimpie Ignea a transmis, din partea Societății Culturale ”Țara Almăjului” din Timișoara, primarului Comunei Bozovici, d-l Adrian Sergiu Stoicu, pentru Biblioteca Comunală, o colecție a revistei ”Almăjana”, precum și cărțile apărute sub egida Societății.

D-l prof. Iosif Băcilă a menționat că a primit o serie de mesaje de la cititorii revistei din țară și străinătate și selectiv, a dat citire mesajelor prof. Alexandru Nemoianu (SUA) și Ioan Vasiu, redactor șef al săptămânalului hunedorean "Palia Expres" din Orăștie.
În parte a doua a manifestării au avut loc mai multe lansări de carte. D-l prof. Iosif Băcilă a prezentat lucrarea dnei dr. Ana-Neli Ianăș, de la departamentul de Geografie al Universitatii de Vest din Timisoara, intitulată ”Țara Almăjului - Studiu de geografie regionala”, iar prof. Lazăr Anton a detaliat conținul lucrării.

D-l prof. Iosif Băcilă a făcut o scurtă prezentare a ultimului său volum de poezii (al nouălea), ”Poeme Semenice”, urmată de o analiză literară a d-lui Gheorghe Jurma, care de altfel a fost și primul editor al revistei ”Almăjana”. Referiri la acest volum, cât și aprecieri elogioase la adresa revistei și a colectivului de redacție, a făcut și d-l prof. Ioan-Nicolae Cenda.

D-l prof. Iosif Băcilă a spus câteva cuvinte din suflet și despre cartea dr. Iosif Badescu, ”Cum am devenit medic”, după care, d-l Nicolae Sârbu, director al Bibliotecii Judeţene Caraş-Severin, a făcut o prezentare amănunțită a lucrării. D-l dr. Iosif Badescu a vorbit despre istoria acestei cărți.

În continuare, d-na înv. Claudia Cherescu a prezentat pe scurt, unele dintre proiectele aflate în derulare la Liceul din Bozovici. D-l înv. Ilie Stoinel a transmis un salut din partea Inspectoratului Școlar al județului Caraș-Severin, fiind urmat de d-l ing. Nicolae Preda, poet din Marga și de d-l prof. univ. Marcu Mihail Deleanu care, în intervențiile lor au lăudat meritele incontestabile ale colectivului de redacție în frunte cu prof. Iosif Băcilă.

Aniversarea s-a terminat în ritmurile Fanfarei de copii din Bănia sub conducerea d-lui Ion Albu și a fost urmată de o masă festivă.

 

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Într'un semicerc dela N, E. spre S. V,, pe o rază de 15-20 km, se întinde frumoasa ţară a Almajului, acoperită de păduri seculare, alternând cu livezi si ogoare întinse de grâu si porumb, străbătută cam diametral de sălbatecul curs al Nerei. Printre satele principale cuprinse în această regiune, amintim la rând: Bozovici, Borloveniu Vechi şi Nou, Patas, Prilipeţi, Prigor, Rudăria, Bania, Gârbovăţ, Şopotul Vechi şi Nou, Dalboseţ, Moceris si Lăpusnicu-Mare. Judecând numai după bogăţia solului cu îmbrăcămintea lui de păduri, livezi si cereale, se poate zice...

Ing. Ion Păsărică
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan