Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi128
mod_vvisit_counterIeri817
mod_vvisit_counterSapt. aceasta945
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2197
mod_vvisit_counterLuna aceasta9213
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1297759

We have: 16 guests online
Azi: Apr 24, 2018

 

Simpozionul "530 de ani de atestare documentară a unor localități din Țara Almăjului”

 

Simpozionul "530 de ani de atestare documentară  a unor localități din Țara Almăjului” a fost organizat de Asociația Culturală „Izvoare Almăjene” din Bozovici, împreună cu Primăria Bozovici și Societatea Culturală „Țara Almăjului” din Timișoara și a fost dedicat Zilei Naționale a României. Manifestarea a avut loc, vineri, 28 noiembrie 2014, în sala de festivități a Muzeului Sătesc din Bozovici.
În prezența primarului comunei Bozovici, domnul Adrian Sergiu Stoicu și a unei apreciabile asistențe, simpozionul a fost deschis de către domnul ec. Gheorghe Fulga, președintele Asociației Culturale „Izvoare Almăjene” după care, preotul dr. Petrică Zamela a binecuvântat manifestarea, iar un grup de elevi, condus de dânsul, au cântat „Imnul Național” și „Treceți batalioane române Carpații”.
În continuare, domnul ec. Gheorghe Fulga s-a referit la „Existența milenară a satului almăjan”, istorie, tradiție, continuitate și statornicie.
A fost prezentat apoi materialul anexat „ALMĂJ - Primele atestări documentare”, întocmit de prof.dr.ing. Alimpie Ignea.
În cadrul simpozionului, o comunicare interesantă a făcut dna prof. Icoana Budescu despre „Satele almăjene” - existența acestora privită prin izvoarele scrise și nescrise, drumurile de acces, portul, tradiția și obiceiuri.
Dl prof. Dan Oberșterescu s-a referit la „Câteva considerații privind habitatul medieval din Țara Almăjului”.
Dl prof. Gheorghe Rancu a avut o intervenție referitoare la „Perioada romană (sec. al II-lea)” și noutățile arheologice în zona Almăjului.
Dl prof. Pavel Panduru, în cuvântarea sa, s-a referit la „Lucrări scrise ce atestă documentar primele localități din Țara Almăjului”.
În intervenția sa, prof. Dănilă Sitariu, cu gînduri de „sentimental incurabil”, a vorbit despre „Legendă și istorie în satul rudărenilor”.
Cuvântul de încheiere l-a avut domnul ec. Gheorghe Fulga, președintele Asociației Culturale „Izvoare Almăjene” care a mulțumit participanților, amintind că ”Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste”.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Banatul de Sud este străbătut de 4 văi principale: Valea Almăjului, Valea Berzavei, Valea Carasului si Valea Dunãrii Valea Almãjului sau Almăjul este una dintre cele mai caracteristice din aceste văi, deosebindu-se de toate celelalte nu numai prin conturui ei geografic, care defineste un tinut aparte, Tara Almăjului. ci si profilul ei sufletesc care defineste o lume aparte, lumea almăjenilor. Inchisă intre munti, ca intre zidurile de piatrã ale unei cetăti, drumurile de ...

prof. Nicolae Ursu
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan