Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi121
mod_vvisit_counterIeri817
mod_vvisit_counterSapt. aceasta938
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2197
mod_vvisit_counterLuna aceasta9206
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1297752

We have: 9 guests, 1 bots online
Azi: Apr 24, 2018

 

Pastele si Tara Almajului


Am unele amintiri, poate incomplete, referitoare la sărbătorirea Sfintelor Paşte la Bozovici şi cred, că ele nu diferă prea mult de cele întâlnite în alte localităţi din Almăj. Poate fi frapant, dar unele obiceiuri cred că îşi au originea din perioada graniţei. Dar să derulez amintirile.

Se zice că denumirea de Crâst, dealul cu cele trei cruci din brusă, ar proveni de la procesiunea Calvarului desfăşurată de catolicii din Bozovici în Săptămâna Patimilor, obicei despre care am auzit şi care s-a păstrat până prin anii 1940.

Doresc să relatez însă, unele obiceiuri la care am asistat ca martor sau chiar am fost participant; din momentul în care se punea în biserică Sfântul Mormânt, acesta era în permanenţă păzit de doi membri ai unei gărzi militare.

Garda era formată din circa 10 juni care aveau un comandant, un fel de caporal de schimb, cu rolul de a schimba garda de la Sfântul Mormânt la fiecare trei ore şi de a comanda garda cu ocazia procesiunilor legate de sărbătorirea Sfintelor Paşte.

Ţinuta obligatorie a membrilor gărzii se baza pe portul popular care conţinea şi căputul (paltonul) şi o căciulă purtată după moda dacă, împodobită cu o pană de curcan, iar ca armament, până la venirea raionului, o puşcă carabină sau puşcă de vânătoare (împrumutate de la deţinători), după care au fost înlocuite cu nişte halebarde, confecţionate de unul dintre cloanfării nemţi care mai existau pe atunci la Bozovici, armament care se mai foloseşte şi azi (vezi câteva fotografii cu gărzile din perioada anilor 1940; pe ultima fotografie este consemnat: 1945 Garda de tineri la mormântul lui Isus. Comandant Marin Ruva).

La miezul nopţii, când clopotul mare vestea Învierea Domnului şi se pornea litia cu prapurii prin sat pe un traseu bine stabilit, întregul corp de gardă, împreună cu comandantul, se plasau de o parte şi de alta a baldachinului sub care stăteau preoţii. În punctele de oprire ale procesiunii, garda executa anumite comenzi ca: prezentarea onorului şi chiar executarea focului (cu gloanţe oarbe).

Deoarece la Bozovici se merge la morţărie în ziua de luni a Sfintelor Paşte, în cadrul litiei care pornea de la biserică, era şi corpul de gardă (de regulă mai numeros deoarece era completat şi cu unii vânători) şi care însoţea procesiunea pe întregul parcurs. Îmi amintesc că pentru copii, momentul cel mai spectaculos era la plecarea procesiunii din spatele bisericii, cînd membrii gărzii trăgeau un foc de salut. Evident că noi copiii, căutam să fim cât mai aprope de gardă, dar pentru a ne proteja auzul, aveam grijă să ne punem degetele în urechi ...

Un alt obicei, care după părerea mea ţinea tot de militarizarea din graniţă, îl reprezintă copiii de la închinat, (cu răpizile); era vorba despre un grup format din 8 adolescenţi care în afara unor veşminte specifice, aveau un steag, o cruce, două sfeşnice şi patru răpizi care reprezentau un soare cu o icoană în centru, prins pe un baston. În cadrul grupului, exista o ierarhie în ordinea de mai sus. Acest grup participa la liturghia sărbătorilor împărăteşti şi deci, inclusiv la Sfintele Paşte (cu veşminte negre se participa şi la mort, recompensa fiind un colac, o lumănare şi o batistă). În timpul liturghiei, la diferite momente, se executa o anumită figură din cele 8 învăţate, care constau într-o anumită poziţionare a formaţiei şi respectiv, a piesei pe care o aveau în dotare. Din păcate, o dată cu venirea raionului la Bozovici şi acest obicei a încetat.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Banatul de Sud este străbătut de 4 văi principale: Valea Almăjului, Valea Berzavei, Valea Carasului si Valea Dunãrii Valea Almãjului sau Almăjul este una dintre cele mai caracteristice din aceste văi, deosebindu-se de toate celelalte nu numai prin conturui ei geografic, care defineste un tinut aparte, Tara Almăjului. ci si profilul ei sufletesc care defineste o lume aparte, lumea almăjenilor. Inchisă intre munti, ca intre zidurile de piatrã ale unei cetăti, drumurile de ...

prof. Nicolae Ursu
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan