Statistici
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi204
mod_vvisit_counterIeri164
mod_vvisit_counterSapt. aceasta1973
mod_vvisit_counterSapt. trecuta2712
mod_vvisit_counterLuna aceasta8044
mod_vvisit_counterLuna trecuta13610
mod_vvisit_counterTotal1296590

We have: 15 guests, 1 bots online
Azi: Apr 22, 2018

 

Meseria de pietrar

 

Este una dintre meseriile, ca de altfel și altele, care au dispărut din Valea Almăjului. În Monografia Bozoviciului, autorii consemnează, la meseriașii din perioada interbelică: Aldescu - pietrar pentru monumente funerare, în realitate, ultimul pietrar din Bozovici fiind Ion Popiști (informația este de la înv. Pavel Aldescu, vecin cu meseriașul).

Dezvoltarea acestei meserii la Bozovici a fost favorizată de existența unui zăcământ de brusă (gresie - rocă sedimentară dură, formată prin cimentarea nisipurilor cu diverse materiale), o rocă care se prelucrează relativ ușor, cu dalta și ciocanul, găsită în zona ogașului lui Călăpătru (după Păgijelul Mic).
Pietrarii din Bozovici nu executau numai monumente funerare, adică cruci, ci și alte obiecte ce erau utile pentru viața de zi cu zi a almăjenilor. Pentru ca uitarea să nu se aștearnă peste munca acestor adevărați artiști ai obiectelor din piatră, în continuare, vă prezentăm câteva dintre lucrările realizate de ei de-a lungul timpului.

Referitor la cruci, cea mai mare parte o reprezintă crucile din morțărie (cimitir), cele mai vechi fiind cele din avlie (curtea bisericii) și de la Morțăria Bătrână (vechiul cimitir din Bozovici, actualmente, Cimitirul eroilor); mai există o serie de cruci plasate în diferite locuri, care marchează anumite puncte deosebite (margini de sat, de hotar) dar și unele evenimente; spre exemplificare, înainte de podul Tăriei, pe stânga, era o cruce deasupra unui izvor, pusă de doi bozovicieni pentru iertarea păcatelor, deoarece furaseră o vacă; o altă cruce, la vreo 3 km de podul Agreșului, spre pădure, a fost pusă pentru ca în zona respectivă să nu mai vină piatra (grindina). Fotografia reprezintă crucea lui Dizelă plasată pe drumul național 57B.

Referitor la forma acestor cruci distingem: Crucea latină - care evocă sacrificiul suprem pe care l-a făcut Iisus Hristos pentru a răscumpăra păcatele omenirii și Crucea trilobată - care evocă Sfânta Treime prin capetele sale în formă de trifoi.

Accesati linkul de mai jos pentru a vizualiza câteva dintre realizările pietrarilor din Bozovici.

Imagini foto cu realizarile pietrarilor din Bozovici.

 

Ultimele articole

Cele mai citite

Hai cu noi pe facebook!
Parteneri media

Ziua de vest
Banaterra

Ziare Timisoara - toate stirile din timisoara aici!

Impresiile dvs.
Banatul de Sud este străbătut de 4 văi principale: Valea Almăjului, Valea Berzavei, Valea Carasului si Valea Dunãrii Valea Almãjului sau Almăjul este una dintre cele mai caracteristice din aceste văi, deosebindu-se de toate celelalte nu numai prin conturui ei geografic, care defineste un tinut aparte, Tara Almăjului. ci si profilul ei sufletesc care defineste o lume aparte, lumea almăjenilor. Inchisă intre munti, ca intre zidurile de piatrã ale unei cetăti, drumurile de ...

prof. Nicolae Ursu
Mar 10, 2011
Parteneri
Giroc-Chisoda
Comunitatea online a locuitorilor din Giroc si Chisoda
Valea Almajului
Informatii utile despre Valea Almajului
Ziare Timisoara
Ziare Timisoara - toate stirile din Timisoara aici!
Dumbravita Timis
Comunitatea online a locuitorilor din Dumbravita, jud Timis.
Repere Almajene
Informatii despre Valea Almajului (fostul site silviuvelcota.com)
Legaturi utile
Frumusetile naturale ale Banatului
cu localitătile climatice-balneare si cataractele Dunării de Ing. Ion Păsărică
In afara gloriei
de Ion Marin Almajan
Matusa mea Maria Theresia
de Ion Marin Almajan