toponime Tara AlmajuluiDeoarece uitarea este una dintre caracteristicile almăjenilor, în condiţiile în care cei vechi ne-au părăsit pentru totdeauna, pădurile acoperă în mod consecvent poienile, drumurile comunale şi potecile, iar locurile cunoscute de păcurari mai sunt folosite doar de către branconieri, cred că este necesar ca să recuperăm, în măsura posibilităţilor, ceea ce a mai rămas din toponime – cuvinte care, de multe ori – reprezintă o istorie nescrisă şi care ar fi păcat să se piardă.
Am încercat şi simt că nu am reuşit, să fac un inventar al toponimelor din Bozovici; cu siguranţă inventarul nu este complet, pe multe dintre toponime nu mai reuşesc să le localizez, poate am şi uitat de altele. Dar, cu ajutorul dumneavoastră, acest început poate fi finalizat, oricum poate fi îmbunătăţit şi ar reprezenta o recunoştinţă pentru moşii şi strămoşii noştri şi de ce nu, o mândrie pentru noi.
În acest sens, vă adresez rugămintea de a completa câte o listă, oricât de modestă, pentru fiecare localitate din Almăj; informaţiile, în afara celor proprii cunoscute de dumneavoastră, pot proveni de la cei mai în vârstă, dar şi de la vânători – buni cunoscători ai locurilor noastre.
Toponimele pe care le identificaţi, vă rog să le transmiteţi într-o formă asemănătoare celei prezentate, folosind formularul din pagina de contact, în vederea centralizării acestora.

Ignea Alimpie

Lista de toponime actualizata la data de 23.martie 2011 - descarcati aici!

Nu uitati! Va asteptam sa contribuiti la imbogatirea inventarului de toponime.