Unul dintre cei mai importanţi fii ai Ţării Almăjului şi ai Banatului, şi poate cel mai reprezentativ clarvăzători ai revoluţiei paşoptiste din Europa, este încă puţin cunoscut. Dotat fiind cu o inteligenţă deosebită, remarcat încă de la Şcoala trivială de la Bozovici, o întrebare pe care mi-am pus-o cu mult timp înainte a fost aceea de ce nu a urmat o şcoală militară, ca mulţi alţi almăjeni. Răspunsul l-am aflat cu mult mai târziu; se născuse prea devreme şi în perioada respectivă nu se permitea fiilor de grăniceri să urmeze o şcoală militara superioară.
Sorgintea militară şi instrucţia primită în graniţă, i-a permis totuşi să devină Comandantul (militar) suprem al Banatului şi ca „recunoştinţă supremă”, să fie judecat şi condamnat la moarte de celebrul tribunal din Arad în 1849, împreună cu cei 13 generali maghiari ... Se pare că norocul lui a fost că era supus austriac!
Consider că orice informaţie suplimentară despre cel care a fost Eftimie Murgu nu poate fi decât benefică pentru a înţelege omul şi filosofia lui de viaţă, ardoarea tinereţii şi resemnarea, poate datorată neînţelegerii, din partea a doua a vieţii. În acest sens, ne facem datoria de a vă prezenta un necrolog apărut în presa vremii fara a comenta continutul acestuia, în care accentul este pus pe perioada tinereţii lui Eftimie Murgu, cu un final apoteotic şi plin de tristeţe si un articol publicat imediat după dezvelirea bustului marelui patriot la Bozovici.
Modificarile aduse lucrarilor originale sunt de natura lingvistica privind normele ortografice actuale dar cu pastrarea unor forme arhaice.
Accesati linkurile urmatoare: Murgu.pdf si Murgu2.pdf
Documente
Eftimie Murgu
- Detalii
- Documente