Bozoviciul este cea mai mare aşezare din zonă, situat pe malurile râului Miniş, abia ieşit din chei şi aflat la 2 km de confluenţa cu Nera. Istoricii amintesc că este "primul sat cu dascăl şi şcoală".
    Şcolile care au funcţionat în Bozovici dea lungul existenţei sale sunt:
        † Şcoala natională, înfiinţată în anul 1765, din dispoziţia împărătesei Austriei, Maria Tereza;
        † Şcoala trivială divizională germană sau gimnaziul(1774-1872). Elevii acestei şcoli erau recrutaţi dintre absolvenţii premianţi ai şcolilor grănicereşti din satele almăjene. Într-un secol de existenţă, aceasta şcoală a dat peste 2000 de absolvenţi, creându-se cu aceştia, o intelectualitate reală, care a sprijinit progresul economic şi cultural al zonei;
        † Şcoala pentru surdo-muţi, care a funcţionat pe lânga Şcoala trivială;
        † Şcoala comunală, dupa desfiinţarea Graniţei Militare;
        † Şcoala de stat maghiară (1885-1915); din lipsă de elevi, în anul 1915, s-a contopit cu cea comunală
        † Şcoala primară si gimnaziul, înfiintate în anul 1921, îşi continuă existenţa şi în prezent;
        † Liceul teoretic "Eftimie Murgu" înfiinţat in anul 1957 care mai există şi astăzi;
    În zona centrală a localităţii, se află blocuri de locuinţe, primăria, liceul cu internat, poşta, spitalul, autogara, biblioteca, tribunalul şi un parc, în apropierea căruia a fost ridicat bustul lui Eftimie Murgu, operă a sculptorului Oscar Han.
    Bozovici reprezintă cel mai important punct de tranzit pentru turiştii dornici să facă excursii în Munţii Aninei, Munţii Almăjului, Munţii Locvei, Cheile Minişului, Izvoarele Nrei sau Cheile Nerei, Cheile Rudăriei etc.